Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Geen nabestaandentoelage postmortaal verwekt kind

Geplaatst op: 26-06-2018, 10:47:59

Een vrouw die zwanger raakte met zaad van haar overleden man, heeft geen recht op een nabestaanden- of ANW-uitkering voor haar kind. Die is alleen bedoeld voor kinderen die al verwekt zijn op het moment dat een van de ouders overlijdt, oordeelt de rechtbank in Arnhem.

Daarmee volgen de Gelderse rechters een eerdere beslissing van de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die gaat over het toekennen en uitbetalen van AOW- en ANW-uitkeringen.

De vrouw, die in 2010 weduwe en in 2013 moeder werd, stapte na de weigering van de Sociale Verzekeringsbank naar de rechter. Ze vond dat ze ten onrechte anders behandeld werd dan andere moeders. Vóór het overlijden van haar man had ze ook al geprobeerd zwanger te raken, en dat was niet gelukt. Haar zoon moest daarom een ANW-uitkering krijgen als was hij voor het overlijden van zijn vader verwekt, vond ze.

Daar is de Arnhemse rechtbank het niet mee eens. De nabestaandenuitkering is in zijn ogen een verzekering voor mensen die er plotseling alleen voor komen te staan. Aan het feit dat het nu vijf jaar oude kind geen vader zou hebben, is niets plotselings. Daarom, stelt het vonnis, is er ’een redelijke en objectieve rechtvaardiging’ om de jongen geen uitkering te geven.

Bron: www.dft.nl van 26 juni 2018

Ga terug naar de vorige pagina